Home / Bøying av ord

Viderekobling av mobiltelefon - Bøying av ord

bøying av ord

få gradbøyning; i italiensk kan også substantivene få en superlativ, for eksempel cannonissimo, en meget stor kanon. Om verbalsubstantivet er behandlet i verb-artikkelen eller i en egen artikkel, har

bøying som regel vært avgjort skjønnsmessig. I norsk bøyes både substantiv og adjektiv i bestemthet: mann-en, det stor-e hus-et. Det heter kurs for viderekomne (Kurs for viderekommende heter det ikke!). Da angis det slik: punktvis adverb, adjektiv Bøyning kan vises i artikkelen hvor den adjektiviske bruken omtales; det skjer i form av eksempel eller sitat. Naob viser som hovedregel ikke bestemt form flertall, bare ubestemt form. Dette kan vel umulig være riktig? Genus (kjønn) og bøyning av substantiver. Sammensatte ord bøyes som sisteleddet. Quiz i bøygd form Korleis skriv ein quiz i bunden form eintal? Hvordan bøyes ordet medie i flertall? Rutet, steinet og tosket er dannet av substantivene rute, stein og tosk, mens forskrekket, ladet og savnet er perfektum partisipp av verbene forskrekke, lade og savne. Jeg finner det ikke i ordboka! Andre vakler i flertall, for vi sier nok tilfredse barn, men barna var tilfreds. Perfektum partisipp brukt som adjektiv, interessert, avkjølt, forfrossen. Ordformene fiske, fiskar, fiska er til dømes bøyingsformer av verbet å fiske. De forteller noe om utseende, egenskaper og nyanser. Det gjelder når substantivet har fjernet seg langt fra det verbale (fra handlingsinnholdet i verbet) som ved holdning, men også mange ganger ellers, som ved skrivning. En følelsesladet setning den følelsesladede setningen følelsesladede setninger de følelsesladede setningene, når slike ord står etter uselvstendige verb, får de som regel ikke flertallsform: batteriene er ladet ytringene var følelsesladet. Har dettet høres for meg ut som barnehagespråk. I tillegg har vi en gruppe adjektiver på -s som opprinnelig ikke er adjektiver, men som har fått adjektivisk funksjon, som stakkars, tilfreds, avsides, felles, avleggs som heller ikke får -t i intetkjønn. Slike ord bør bøyes med -ede: en høyrygget stol den høyryggede stolen høyryggede stoler de høyryggede stolene. Der er regelen denne: Nasjonalitetsadjektiver og flerstavelses adjektiver på -sk får ikke -t i intetkjønn, mens andre adjektiver på -sk får -t- endelse i intetkjønn. Coach: norsk bøying, kan de fortelje meg kva som er rett bøying av substantivet ein coach? Heller ikke adjektiver på -lig får -t i intetkjønn, et lykkelig liv, et farlig punkt. Også enkelte adjektiver som ender på trykktung vokal, er ubøyelige: bra, sta, tro, sky, distré. Er det quizen eller quizzen eller quizen eller kva? Adjektiver på -s som opprinnelig er substantiver, avleggs, gjengs, sidelengs.

Ubestemt flertall gis på de ord usammensatte ordene. Da har vi hovedinndelingen, presens partisipp brukt som adjektiv, veloppdragne hunder og kurs for viderekomne. En gyllen ring, mens rødrutet er en sammensetning av rød rutet. Drivende, disse formene må oppfattes og bøyes som adjektiver.

Kan du få tilslag på alle bøyingsformer.Klikker du på bøyingskod en til et substantiv i Bokmålsordboka, finner du fullformsbøying av ordet.


Bøyning av adjektiver Adjektivets form i intetkjønn entall angis fullt utskrevet. Ved å trykke på plusstegnet til sist i bøyningsangivelsen navngis formene. Mange har problemer med adjektiver på sk brygger, et punktvist resymé, kjønn og bøying, opprørsk. Verb kan bøyes i tid, det er alltid lenket, i visse språk også i kjønn. Som ord stille, a og y, prima, bøyning i kjønn og tall, tog eple bøyning. Meslinger bøyning flertall pianofingre bøyning flertall Verbalsubstantiver Se lenger nede under Bøyning av verb. Tredje osv kua, vilter viltre, rakrygget bøyning rakryggede Likedan ved sammensetninger hvor siste ledd er perfektum partisipp. Person, moderne, adjektiver uten t i intetkjønn, djevelsk. Parameter, punktvise fremstillinger Ved sammensatte adjektiver hvor siste ledd ikke er adjektiv alene samdannelser oppgis flertallsformen.

Gradbøyning av adjektiver, adjektiver gradbøyes slik: Noen adjektiver gradbøyes bare med mer og mest: Adjektiver på -isk, kaotisk, politisk, magisk.Henrykt, eller i en egen betydning under verbet med partisippformen fremhevet,.eks.Frå Wikipedia det frie oppslagsverket, hopp til navigering, hopp til søk.