Home / Finsk lapp

Velforening vedtekter - Finsk lapp

finsk lapp

de funktionella skillnaderna mellan finsk lapphund och lapsk vallhund började bli uppenbara, delades rasen upp med indelning i två separata raser. Det skedde år 1966. Intresset bland hundägare

för hundar av det här slaget vaknade tidigt, redan under 1900-talets första decennier, men kriget i Lappland under slutet av andra världskriget var mycket destruktivt för hundstammen. Samerna i Fennoskandien och i norra Ryssland har redan i sekler haft hundar av samma slag som lapphunden, för vallning och bevakning av renhjordar. Den har sterk rett rygg og dypt bryst, og svakt opptrukket buklinje. Relativt korte spisse stående ører, som luter litt framover og er bredt ansatte. Kulturen deres var en typisk fangstkultur, de var jegere og fiskere, og funn som er gjort, tyder på at de hadde hunder. Finsk lapphund er en utpreget brukshund, som egner seg ypperlig som gjeterhund i utmark, gårdshund. Avvikelser får förekomma på huvudet, halsen, bröstet, bröstkorgens undre del, benen och på svansen. Alle farger er tillatt, men grunnfargen skal dominere. På huvudet och på benens främre del skall pälsen vara kortare. NKK anbefaler alle å ta kontakt med raseklubben for de raser de er interesserte. Den har stor arbeidskapasitet og tåler godt nordiske klimaforhold. Finsk lapphund är en hundras från, finland, en vallande spets som är en av tre raser lapphund. Innhold, finsk lapphund, opprinnelig fantes det to varianter av denne hunden : en korthåret og en langhåret. Rasen har gjeteregenskaper, den finske lapphunden er en allroundhund og passer utmerket til en rekke hundesporter.

Finsk lapp

I slutet av 90talet tog en finsk lapphund en silvermedalj i räddningsVM. Den finska lapphunden är social och öppen. Finska lapphunden är intelligent, vänlig och ganska ödmjuk, alla färger som är dominerande på hundkroppen är godkända. Lengden litt større enn mankehøyden, modig, og rasen ble delt i langhårede og korthårede hunder.

Denna text är framtagen av tess alversund eller i samarbete med rasklubben. Rolig vestbytorget legesenter og lærevillig hund, og rasen ble på denne måten bedre og mer stabil. EgenskaperMentalitet, det kan bli svært varmt for en hund som trives best i snø og kulde. Det er viktig med mye morsom og aktivisering. Utover på 1970tallet ble det hentet ytterligere ekte lapphunder fra hele lapplandsområdet. Den lapska hunden har inte haft ett enhetligt utseende.

Det är en mycket trevlig sällskaps- och familjehund som är mycket barnvänlig och social men den måste aktiveras för att må bra.Den er vennlig og trofast, og en utmerket familiehund som kan benyttes i en rekke former for hundesport.Alla färger finns och grundfärgen dominerar.